Många är de som pilgrimsvandrat till Santiago de Compostela i Spanien med oss, en av livets måste-upplevelser. Våra pilgrimsresor är fria från härbärgen och tung packning: vi har förbokat bra hotell, stärkande måltider och bagagetransport. Du vandrar på egen hand utan guide eller grupp och får bra kartor och information samt servicenummer att ringa vid behov. Läs mer om pilgrimsvandring längst ner på sidan.
Camino de Santiago
Den franska leden (så kallad eftersom den börjar i Frankrike) går från St-Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas fot och genom det spanska inlandet. Leden passerar tjurrusningens Pamplona, vindistriktet Rioja, sevärda León samt ett pärlband av uråldriga byar som bjuder på små överraskningar i form av gotiska katedraler, medeltida valvbroar, vingårdar och värdshus.
Vanliga frågor
Det är ursprungligen en resa mot ett heligt pilgrimsmål som ska leda till botgöring. I modern tid har pilgrimsvandring blivit populärt igen som ett sätt att vandra en historisk långled. De flesta går på en pilgrimsvandringen utan religiösa förtecken. Den gås ofta på egen hand, gärna som en paketresa med förbokade hotell, bagagetransport och vägbeskrivningar. Det mest kända pilgrimsmålet är Santiago de Compostela i norra Spanien som du kan nå via flertal olika pilgrimsleder där vägarna dit har funnits sedan medeltiden.
Pilgrimsleden har lika många startpunkter som det finns pilgrimer, men ju närmare man kommer målet desto mer sammanstrålar vägarna.
Den franska vägen
Från St-Jean-Pied-de-Port vid Pyrenéernas fot går den franska leden i det spanska inlandet och passerar tjurrusningens Pamplona, vindistriktet Rioja, sevärda León samt ett pärlband av uråldriga byar som bjuder på små överraskningar i form av gotiska katedraler, medeltida valvbroar, vingårdar och värdshus.
Den portugisiska vägen
Den portugisiska vägen anses vara den ursprungliga vägen till Santiago de Compostela och går från Porto till Santiago. Ingen väg är mer själfull eller betydelsefull. Det var längs denna väg Sankt Jakob först predikade sitt budskap till befolkningen, och det var här hans kropp fördes till Libredon, senare känt och älskat världen över som Santiago de Compostela.
Camino del NorteDetta är en historisk variant på den franska leden som följer atlantkusten från San Sebastián i Baskien. Detta är den kanske naturskönaste varianten. Leden följer långa sträckor den dramatiska kusten, och ger också tillfället att bekanta sig med Baskiens speciella kultur (och Spaniens bästa mat, enligt många!). Pilgrimen fortsätter sedan sin vandring genom gröna och sköna Asturias med små fiskebyar och betande kor, och sist in i Galicien med sitt stolta keltiska arv.
Oavsett vilken väg du väljer når du så småningom Galicien, ett av Spaniens vackraste och mest orörda bakvatten. Här dominerar stor natur, grönska, snäckbeströdda stränder (mer om det längre ner), medeltida bykärnor och (även här) god mat. Inte minst fräscha skaldjur från den kalla Atlanten och traktens egna krispiga vita viner.
Den franska leden är 78 mil lång. Kustvarianten Camino del Norte är 82 mil, och den portugisiska leden är 62 mil. Fortsättningen från Santiago till Finisterre är 9 mil. Dagsetapperna för pilgimsvandring ligger på 20-30 km eftersom de sattes under medeltiden och man då gick så långt man hann på en dag.
Det beror på vilken pilgrimsled du väljer att gå. De varierar i längd och kostar därav olika. Priset påverkas även av om du väljer att boka en komplett paketresa med flyg, eller en resa utan flyg. Tänk på att våra pilgrimsvandringsresor håller hög klass med bagageservice och boende på hotell istället för härbärgen.
Man kan förstås vandra året runt men vi rekommenderar sommarhalvåret, från april tom oktober. Bäst klimat är det i maj, juni, september och oktober. Då är det lagom varmt och regnar inte så mycket. Tänk på att leden är populär och att hotellen snabbt blir fullbokade, speciellt i september. För att göra det enkelt för dig och kunna garantera att bra flygförbindelser finns har vi satt en specifik avresedag per vecka för varje del.
Vi säljer kompletta pilgrimsresor. Vi förbokar flyg och hotell, inkluderar frukost och de flesta middagarna samt transporterar bagaget mellan hotellen så du bär med dig bara det som behövs för dagen. Du vandrar på egen hand med bra kartor och information, och träffar säkert pilgrimer och vandrare från hela världen längs vägen. Du slipper härbärgen: efter dagens vandring väntar en god måltid och en skön säng på hotell med eget badrum.
Vi erbjuder fasta paket som ej går att modifiera. Det betyder att etappmålen och vandringslängderna är fasta såsom de anges i programmen. Om en etapp känns för lång finns det möjlighet att hoppa över en del med buss eller taxi.
Pilgrimsleden är välbesökt och underlaget är omväxlande med grus, stigar och asfalt. Stigningarna är oftast inte så stora eller branta, istället är etapperna dagslånga med 20-30 km vandring. Detta ställer krav på väl ingångna skor och gärna ett byte. Se till att ha sporttejp med för begynnande skavsår om du går längre delar. Det är inte svårt att hitta; överallt sitter snäcksymbolen som talar om för pilgrimen att denne är på rätt väg. Våra vägbeskrivningar ger också en bra överblick.
Pilgrimspasset är en modern motsvarighet till de medeltida rekommendationsbreven som skulle säkerställa en ostörd resa. Passet införskaffas vid startpunkten och identifierar innehavaren som en erkänd pilgrim och ger rätt till härbärge längs vägen. Passet ges bara till dem som färdas till fots, på cykel eller på häst. Pilgrimen måste själv be om en stämpel på varje övernattningsställe och får med ifyllt pass ett pilgrimsbevis vid ankomsten i Santiago de Compostela.
Man måste ha gått minst 100 km eller cyklat minst 200 km för att få pilgrimsbeviset. Alla våra pilgrimsresor ger rätt till beviset.
Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturell och historisk tyngd. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.
Jakob, en av Jesus tolv lärjungar, fick uppdraget att sprida Guds budskap på den iberiska halvön. Efter mycket missionerande återvände han hem till Galiléen år 44, bara för att bli halshuggen av kung Herodes. Man upphöjde då Jakob till martyr och lade hans huvudlösa kvarlevor i en båt som mirakulöst drev iland i norra Spanien en oklar tidsrymd senare. Som väl var hade hans efterföljare vid det laget omvänt själva drottningen, som vänligt nog gjorde om sitt palats till krypta för den helige Jakob. År 813 upptäckte eremiten Pelayo kryptan, guidad av en mystisk stjärna, och han spred nyheten om Jakobs viloplats genom kristendomen. Platsen döptes till Compostela efter latinets ”stjärnans fält” och relikerna blev snart ett pilgrimsmål.
Det föll sig sedan ganska naturligt att sankt Jakob blev skyddshelgon för återerövringen av iberiska halvön från morerna. Han fick till och med tilläggsnamnet matamoros, eller mordödaren. Om det verkar oklart hur han kan ha slagit ihjäl någon flera sekler efter sin egen död så kan det ha att göra med att han sägs ha dykt upp på hästryggen under slaget vid Clavijo 844 (som de kristna spanjorerna vann).
Den första franska pilgrimen var Godescalc, biskop av Le Puy runt 950. Kungar, riddare och soldater från Europas alla hörn skulle komma att följa i hans fotspår. Fransmännen startade oftast från en av fyra punkter: Le Puy, Arles, Vézelay eller Paris. Vägarna sammanstrålade vid Pyrenéernas fot och följde sedan den numera klassiska franska vägen till Santiago. Vissa gick rentav vidare från Santiago ut till kusten och lands ände vid Finis Terrae. Efter kungar och riddare följde vanligt folk med tillräckliga medel för att ta sig an den många månader långa och farliga resan för att söka förlåtelse och ett garanterat efterliv.
Pilgrimen utlovades 50% rabatt på tiden de skulle behöva spendera i skärselden om de fullföljde minst 200 km av vandringen och följde en speciell ritual vid ankomsten. Först skulle de omfamna Sankt Jakob vid huvudaltaret och sedan besöka hans kvarlevor i kryptan. Därefter göra ett stopp vid Portico de la Gloria och till sist närvara vid middagsmässan dagen efter. Varför inte göra samma sak vid din ankomst till Santiago?
Santiagos alla pilgrimsleder märks ut av snäcksymbolen. Klart är att snäckan är en vanlig syn på Galiciens ständer, men hur den kom att symbolisera Camino de Santiago finns det två legender om. I den första var det Sankt Jakobs båt som råkade in i en storm och kastade kroppen överbord. Den drev iland och hittades täckt av dessa snäckor. Den andra myten berättar att det pågick ett bröllop på stranden när Sankt Jakobs båt nådde land. Brudgummen, som av någon anledning satt till häst vid tillfället, blev avkastad av den skrämda hästen och det var han som blev täckt av snäckor. Vilken version som än är sann, om ens någon av dem, ska vi låta vara osagt. Men det förefaller logiskt att Galiciens snäcka får representera vägen mot målet.
Santiago har runt 90.000 invånare och förlitar sig faktiskt inte på turism i första hand, trots de många pilgrimerna. Här finns ett universitet vars studenter säkerställer bostadsmarknaden och ett rikt utbud av underhållning, barer och restauranger. Santiago har dessutom utnämnts till världsarv av UNESCO och var år 2000 Europas kulturhuvudstad.
Stadens katedral började byggas 1075 och utvecklades tack vare sin långa byggnationstid genom flera stilar. Från det romanska ursprunget blev det till sist barocken som är mest påtaglig.