Middag
Vi landar i Italien och åker transfer längs floden Tagliamento ända upp till trerikesområdet mot Slovenien och Österrike. Här ligger alporten Tarvisio där vi ska bo de första två nätterna.
Välkommen till en av de mer outforskade regionerna i norra Italien! Det lilla landskapet mellan Venedig, Slovenien och Österrike ruvar på många genuina pärlor som bara avslöjar sig för den nyfikne besökaren. På vår cykelresa tar vi in hela landskapet från de ståtliga, Dolomitliknande Julianska Alperna till de spegelblanka lagunerna vid Adriatiska havet. Däremellan väntar ett frodigt landskap fyllt av spännande städer och unika viner.
Resan börjar i alporten Tarvisio, nära trerikesgränsen och med de Karniska och Julianska Alperna på ömse sidor dalen. Här omges vi av ståtliga kalkstensberg som bildar fond de första dagarna. Vi rullar sedan utför på fina och bilfria cykelvägar mot vackra Udine. Därpå följer UNSESCO-arven Palmanova och Aquileia (”det andra Rom”) innan vi korsar lagunen till Grado som kallas för lilla Venedig. Avslutningen går in i grannlandskapet Veneto, genom en tidlös våtmark med halmhyddor som serverar grillad fisk, till den färgstarka badorten Caorle.
Fullservad cykelresa
Bilfria cykelvägar
Från: Stockholm
Med: Jody Dahlbäck
Från: Stockholm
Från: Stockholm
Vi bor på fem olika medelklasshotell, allihop handplockade av oss för läge, trivsel och mat. Alla är mindre och ligger i centrum av städerna och byarna vi besöker.
7 frukostar, 5 luncher och 5 middagar inkluderad
Middag
Vi landar i Italien och åker transfer längs floden Tagliamento ända upp till trerikesområdet mot Slovenien och Österrike. Här ligger alporten Tarvisio där vi ska bo de första två nätterna.
Frukost, lunch, middag
20 km
300 m upp/ner
Vi värmer upp med en kortare tur som ändå ger lite höjdmeter. En avstickare av den fina cykelleden Alpe-Adria går mot slovenska gränsen och ett par vackra små sjöar. Här får vi uppleva den alpina miljön med ståtliga vita berg som speglas i vattnet, omringat av stilla skog. Picknick och rull tillbaka till Tarvisio för en avkopplande eftermiddag på byn. Vi vet var bästa glassen serveras!
Frukost, lunch, middag
57 km
235 m upp, 730 m ner
Idag tar vi vår första etapp av långleden Alpe-Adria, fint byggd på en gammal banvall och utan biltrafik. Vi passerar mysiga byar som Malborghetto och Chiusaforte, och stannar för fika på något (eller några) av de före detta stationshusen, nu inbjudande vattenhål för cyklister. Vi närmar oss sedan Venzone, en medeltidsby listad som en av Italiens finaste. Som After Bike föreslår vi det regionala vinet Tocai Friulano, ett läckert vitvin med mandeltoner, och några skivor San Daniele, en av Italiens främsta lufttorkade skinkor, saltare än Parmaskinkan och en lokal stolthet.
Frukost, lunch
56 km
80 m upp, 200 m ner
Cykelbanan fortsätter från föralperna över ett böljande landskap till slätten, där vi stannar till för natten i Udine. Denna typiskt norditalienska stad är väl värd ett besök. Här får vi ta in hela det italienska småstadslivet med inbjudande serveringar, vackra torg, ståtliga kyrkor, forsande kanaler och vinklar och vrår. Missa inte att gå upp till kastellet för bästa utsikten.
Frukost, lunch, middag
57 km
0 m upp, 110 m ner
Idag rullar vi lätt på platten och kan ägna oss lite extra åt det kulturella. Första stoppet blir Palmanova, en niokantig befäst stad upptagen som UNESCO världsarv. Från ovan ser staden ut som en stjärna.
Vi rullar sedan vidare mot nästa UNESCO-arv, Aquileia. En välkomstskylt på latin (Aquileia te salutat) berättar att här låg en av romartidens största städer, nu norra Italiens främsta arkeologiska utgrävning. Den idag pittoreska byn med 3500 invånare hade under antiken en befolkning på hela 100.000!
Sista biten till Grado går över lagunen med vatten på ömse sidor. En fin introduktion till det landskap som har skapat såväl Grado som storasyster Venedig. Vi möter en behaglig ort med kanaler, småbåtshamnar och sandstränder. Här finns mycket att strosa runt och upptäcka efter dagens cykling. Och ett första salt bad!
Frukost, lunch
Idag tar vi transfer en bit till badorten Lignano Sabbiadoro (guldsanden). Vi cyklar med havet på ena sidan och får ta en liten cykelfärja över floden till nästa samhälle, Bibione. Snart stöter vi på vatten igen och bordar en lite längre färjefärd genom våtmarkerna mot målet Caorle. Lunchen tar vi på en casona, en typisk form av halmhydda som ser ut som något ur förhistoriska tider. Här vattnas det i munnen av doften av grillad fisk och polenta! Vi rullar sedan sista biten in till Caorle där vi bor resans sista två nätter.
Frukost, middag
Efter fem dagars cykling ställer vi undan hojarna och njuter av en av de finaste orterna längs kusten. Caorle är både gammal fiskeby, populär badort och matstad. De färgstarka fasaderna är ett signum. Insup atmosfären i gamla stan, ät och drick gott och sträck ut dig på den varma sanden. Man kan även paddla kajak i stadens kanaler som extra aktivitet. Den som vill har möjlighet att åka till Venedig över dagen.
Frukost
Nöjda med att ha utforskat en ny del av Italien beger vi oss hemåt igen. A riviòdisi, som man säger arrividerci på friulianska!
Som så många områden i södra och centrala Europa har Friulien en brokig historia. Det rör sig om en historisk region mellan Karniska Alperna och Venedigbukten. Namnet stammar ur den romerska staden Forum Julii. I modernare tider överlämnades området av Österrike till Italien 1866. Idag är det fullständiga namnet på den autonoma italienska regionen Friuli-Venezia-Giulia.
Landskapet är varierande med de Karniska och Julianska Alperna, kullar, vinodlingar, slätter och ett vidsträckt lagunlandskap som liknar det venetianska.
Huvudstad är Trieste och andra kända städer är Udine och Grado (lilla Venedig).
Man talar förutom italienska den lokala dialekten friulianska, och har som alla regioner i landet flera unika maträtter och viner man inte finner någon annanstans.
Med undantag för den sista cykeldagen till Caorle följer vi hela tiden den fint byggda och bilfria cykelleden Alpi-Adria. Den börjar i Salzburg och slutar i Grado. Den är asfalterad och tvåfilig och följer en nedlagd järnväg, vilket borgar för måttliga lutningar (företrädelsevis utför, då vi cyklar från berg till hav). Vi cyklar med svensk guide och följebil som servar med picknick, reservdelar och bagagetransport.
Luncherna sker företrädelsevis som picknick och du behöver ta med tallrik, mugg och bestick, så undviker vi engångsartiklar.
Vi flyger antingen till Trieste eller Venedig (se din avresa). Transfern till Tarvisio tar cirka 1,5 timmar från Trieste och drygt 2 timmar från Venedig. Hemresetransfern tar runt en timme till bägge flygplatserna.
Om du bokar eget flyg och landar på samma flygplats som vi, före oss, är du välkommen att följa med vår transfer utan kostnad. Glöm inte att förboka den med oss och att kontrollera de slutgiltiga flygtiderna närmare avresa. Det är möjligt att åka tåg och buss från flygplatserna till Tarvisio men det tar över 5 timmar. Tåg från Caorle till flygplatserna är enklare och tar 1,5-2,5 timmar. Tågtider: www.trenitalia.com.