Middag
Ankomst till Bilbao och transfer ner till Rioja och vårt fina Spa-hotell i vinbyn Laguardia. Här bäddas det för alla sinnen! En rundtur på byn och sedan välkomstmiddag på hotellet.
Norra Spanien är den gröna och vackra delen av landet och tillika där man äter och dricker som bäst. Välkomna till en kombiresa där vi först cyklar genom Riojas vackra vinlandskap och sedan vandrar Baskien vackraste kustleder - varje region har sitt bästa sätt att utforskas på.
Turerna leds av ciceron Jakob, som har bott länge i Baskien och stolt visar upp sin adoptivtrakt. Vi börjar med tre nätter i vinbyn Laguardia där vi trampar så mycket eller lite vi vill med våra elcyklar. De Kantabriska bergen bildar fond mot de böljande vinfälten och de märkliga vingårdarna. Kombinationen av sekelgamla haciendas och futuristiska bodegor är unik i världen.
Vi förflyttar oss sedan till Baskien och Hondarribia, ett charmerande kustsamhälle som är som San Sebastián var förut, innan det blev allt för populärt. Detta mytomspunna landskap utlovar god mat och svårlästa skyltar. Här vandrar vi längs Camino de Santiago på den vilda Atlantkusten och festar på pintxos om kvällarna. En påkostad resa som har allt!
Handplockat innehåll av vår ciceron
Elcykelhyran ingår i priset
Detta fyrstjärniga Spa-hotell ligger i medeltidsbyn Laguardia mitt på Riojas vinväg. De stora härliga rummen har allt som behövs och utanför dörren har vi tillgång till trädgård, säsongsöppen pool och en bra restaurang som ägnar sig åt traktens gastronomi. Mot inträde besöker man gärna det 1000 kvm stora Wine Oil Spa där man kan skämma bort sig med massage och olika behandlingar, flera baserade på traktens olivolja och vin, liksom bastu och termalbad.
Vi bor på ett trevligt och nyrenoverat familjeägt hotell i fiskarkvarteret La Marina, ett stenkast från havet i den lilla staden Hondarribia. Staden brukar räknas som en av Baskien allra vackraste och mest intagande och är lite som San Sebastián var förr, innan för många besökare hittade dit. Staden har en spännande historia och charmiga omgivningar med en mycket välbevarad gammal del, en levande fiskehamn, folkliv och en vacker skyddad strand. Det är gångavstånd överallt och man njuter gärna av gågatorna eller något läskande på en uteservering nere vid havet. Det går dessutom en båt över floden till den franska grannbyn Hendaye.
Vi bor i fräscha och välutrustade rum med utsikt mot de speciella husfasaderna, fina badrum, minibar, kassaskåp, platt-TV och naturligtvis gratis Wi-Fi. hotellet har också en bar och en stolt restaurang där man specialiserar sig på pintxos och andra baskiska läckerheter.
7 frukostar, 5 luncher och 5 middagar inkluderad
Middag
Ankomst till Bilbao och transfer ner till Rioja och vårt fina Spa-hotell i vinbyn Laguardia. Här bäddas det för alla sinnen! En rundtur på byn och sedan välkomstmiddag på hotellet.
Frukost, lunch
35 km cykling
Vi provar ut våra cyklar på hotellets parkering och sen startar vi veckan försiktigt med resans kortaste etapp som är en rundtur från Laguardia där vi passar på att besöka en av de äldsta och modernaste vingårdarna i Rioja, nämligen Marques de Riscal. Ett bra exempel på hur man i Rioja har lyckats kombinera tradition och nyskapande arkitektur. Vingårdens hotell ritades av Frank Gehry (Guggenheim) och tornar upp sig nästan som ett rymdskepp i den lilla traditionella byn Elciego där det ligger omgivet av lovande vinfält. Besök med provsmakning av vinerna innan vi äter picknick vid ett gammalt kapell med utsikt över nejden. Efter det cyklar vi vidare genom små byar tillbaka till Laguardia.
Fri kväll att äta middag och upptäcka byn. Ni kan även boka in er på hotellets Spa som erbjuder olika sorters massage och vin-och olivoljeterapier (utvärtes!).
Frukost, lunch, middag
40 km cykling
Idag gör vi en fin rundtur från Laguardia med de Kantabriska bergen som kuliss. Längs gränsen mot Navarra cyklar vi genom genuina byar på vår väg genom några av de vackraste och mest åtråvärda vinområdena i hela Rioja. Vi väljer själva hur mycket hjälp vi vill ha av våra elcyklar i backarna. I Vilabuena de Alava besöker vi en av byns många vingårdar för ett par glas gott. Är det skördetider så upplever vi allt från första parkett och kan plocka vindruvor direkt från sadeln. Efter besöket rullar vi vidare ner till Baños de Ebro där vi äter vår matsäck och tar en café solo innan vi återvänder till Laguardia.
På kvällen gör vi ett besök i den underjordiska bodegan Fabulista där vi provar vin och äter fantasifulla pintxos (baskiska tapas).
Frukost, lunch, middag
40 km cykling
Vi lämnar väskorna packade i receptionen och lämnar Laguardia för sista cykeldagen. Vi trampar västerut mot Haro genom vinfälten längs med Ebro-floden. Vi äter traditionell lunch hos Reme och Pedro på det lilla torget i byn San Vicente de la Sonsierra. Efteråt beundrar vi utsikten och den gamla borgen längst upp i byn innan vi cyklar vidare längs med småvägarna och floden Ebro till Haro, la captal del vino, hela Riojas lilla men ack så viktiga vinhuvudstad.
Vi lämnar tillbaka cyklarna och bordar bussen som ska ta oss till kusten och nästa fas av vår aktiva resa. Berg, skog och fält susar förbi medan vi kopplar av med skönt surr i benen efter dagens utflykt. Vi anländer till pittoreska Hondarribia lagom till middag.
Frukost
Efter tre dagars upplevelser och skön motion unnar vi oss en vilodag för att landa i den nya miljön. Strosa runt och utforska mysiga Hondarribia, ät pintxos på torget, ta ett bad på stranden eller varför inte hoppa över till franska Hendaye med en kort och vacker båtresa.
Middag på egen hand. Hondarribia är en väldigt levande liten stad full med uteserveringar, gastrobarer och restauranger. Jakob har många tips!
Frukost, lunch, middag
13 km vandring
Idag snörar vi på vandringsskorna och går direkt från hotellet. Vi följer kusten och det lilla berget Jaizkibel medan vi njuter av prunkande natur och storslagen utsikt över det Kantabriska havet. Vi ser även franska Baskien på andra sidan gränsfloden Bidasoa. Picknick i det fria och sedan tittar vi in hos Hondarribias skyddshelgon i kapellet Guadalupe på vår väg ner till byn. Middag på hotellet.
Frukost, lunch, middag
12 km vandring
Idag ska vi vandra till den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska). Vi börjar med en kort bussresa till fiskebyn Pasaia, som egentligen är två byar på vardera sida om ett inlopp. Naturligtvis har de konkurrerande roddlag. Folksporten här är nämligen rodd i det som förr var valbåtar. Vi går sedan upp på en mycket vacker kustled där snäcksymbolen vittnar om att vi nu befinner oss på El Camino de Santiago!
Väl framme i San Sebastian passerar vi först ortens surfstrand innan vi når gamla stan där det vankas roliga pintxos till lunch. Efter maten tar Jakob med oss på en rundvandring i sin adopterade hemstad och visar sina favoritställen bortom turistfällorna. Belle Epoque-byggnaderna, katedralen och stranden La Concha bildar en härlig helhet tillsammans med folklivet. Sedan blir det egen tid på eftermiddagen (ta med badkläderna). Så småningom kör bussen oss hem till Hondarribia för avskedsmiddag på en utvald restaurang.
Frukost
Vi återvänder till Bilbao för att flyga hem till Sverige efter en vecka där kropp, själ och gom verkligen har fått sitt.
Rioja är Spaniens mest kända vindistrikt och en autonom region. Den gränsar till Baskien (och kallas på baskiska för Errioxa) och de gamla kungadömena Navarra och Kastilien. Huvudstad är Logroño men lilla Haro anses vara vinhuvudstaden. Pilgrimsleden El Camino de Santiago passerar genom området liksom Spaniens vattenrikaste flod Ebro, men det är tillflödet Rio Oja som har fått ge namn åt området.
Här finns 18.000 hektar vin över ett kvalitetsskyddat område (DOCa; Denominación de Origen Calificada) som ungefär sammanfaller med regionen Rioja men även sträcker sig en bit in i Baskien vilket syns på en del märkliga bodeganamn. Man har historiskt haft mycket kontakt med Bordeaux och nog kan de röda vinerna minna om sina franska kusiner. De vanligaste druvsorterna, bägge röda, är Tempranillo och Garnacha. Eklagring är vanligt, vars vaniljtoner anses gå mycket väl ihop med Tempranillo-druvans björnbärsaktiga mustighet. Bland de vita sorterna finner vi Viura och Malvasía. De fyra vinstilarna heter Jóven, Crianza, Riserva och Gran Riserva. De var från början tänkta som kvalitetsnivåer men då samtliga görs med omsorg ses de nu mer som olika stilar för olika smaker.
På tallriken hittar man gärna traktens champinjoner, sparris, kronärtskocka och paprika, liksom Spaniens oslagbara fläskkött.
Cyklingen går i en liten grupp med svensk guide och vi tar det i lugn takt. Vägarna är slingrande och sparsamt trafikerade. Det finns en hel del backar men de inte alltför långa dagsetapperna kombinerat med elassistansen (du väljer själv hur mycket) gör att svårighetsgraden stannar på en tvåa på vår skala av fem. Cyklarna är fräscha trekkingcyklar med goda inställningsmöjligheter. Du laddar själv ditt batteri på rummet under natten.
Vandringslederna är i gott skick. Det handlar mest om mjuka stigar med bra jordmån. Vandringsskor rekommenderas då den grova sulan är bra om det skulle komma en skur som gör det halt.
Det går bra att använda samma kläder för både cyklingen och vandringen. Välj skor som fungerar både att cykla med och att vandra i (greppig sula). Ta med en liten ryggsäck för det nödvändigaste under turerna.
Tre dagar äter vi picknick i det gröna så ta med mugg, tallrik och bestick så undviker vi engångsartiklar. Övriga luncher och middagar sker på utvalda restauranger.
Vi flyger till Bilbao och har cirka 1,5 timmes transfer till Laguardia. På hemresan tar transfern från Hondarribia också cirka 1,5 timme.
Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bilbao. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).