Middag
Vi flyger till Olbia på Sardiniens nordvästkust och åker transfer ner till vårt trevliga lilla hotell i kustbyn Santa Maria Navarrese, vårt hem den kommande veckan och utgångspunkt för vandringarna. Gemensam middag.
På Medelhavets största ö är man specialister på Slow Living, med lugnt tempo och god och hälsosam mat. Inte underligt då att man finner så många hundraåringar här. Vi djupdyker i Sardiniens natur, kultur, gastronomi och tidlösa visdomar under vår vecka i öns finaste vandringsområde, på östkusten. Här har vi tillsammans med våra lokala vänner letat upp de lättaste vandringarna som också ger tid till avkoppling efteråt. Vi kryddar med upplevelser av öns urgamla kultur.
Denna resa är till för dig som vill uppleva det vackra och varma Sardinien, men samtidigt gå lite lugnare och kortare (blir ju mer tid att fika då). Trots att naturen är otämjd och dramatisk finns här leder som passar alla. Vi vandrar vackra kuststräckor och i genuina miljöer i inlandet. Vandringarna är kortare och vi håller ett lugnt tempo. Såklart får vi även njuta av det sardiska köket som går väl tillsammans med öns egna vin gjort av deras egna druva Cannonau.
Lätt vandring
Medelhavsnjutning
Från: Stockholm
Från: Stockholm
Hotell Agugliastra
Från: Göteborg, Stockholm
Från: Göteborg, Stockholm
Hotel Nicoletta är ett familjärt och välskött hotell nära den fina sandstranden i Santa Maria Navarrese. Byns läge i södra änden av Supramonte utgör en utmärkt utgångspunkt för traktens finaste vandringar, samtidigt som havet erbjuder avkoppling efter dagens äventyr. Byn är liten och mysig men har flera serveringar, butiker, hotell, småbåtshamn, en lockande badstrand och en pittoresk fyr.
Hotellet har 28 rum med varm och sober stil och alla bekvämligheter. Möblerna är snidade av en lokal hantverkare. Frukostbuffén innehåller både salt, sött och frukt, och hotellets bar och terrass inbjuder till avkoppling på kvällarna. Här finns ingen restaurang, utan istället äter vi middagarna ute på byn på utvalda restauranger. Ett utmärkt tillfälle att avsmaka traktens specialiteter!
På förfrågan finns ett fyrbäddsrum för tre eller fyra resenärer. Det har tre riktiga sängar samt en bäddfåtölj. Rummet har även en fin uteplats.
Hotel Agugliastra är ett familjärt och välskött hotell bara 50 meter från den fina sandstranden i Santa Maria Navarrese. Byns läge i södra änden av Supramonte utgör ett utmärkt utgångspunkt för traktens finaste vandringar, samtidigt som havet erbjuder avkoppling efter dagens äventyr. Byn är mysig och små men har flera serveringar, butiker, hotell, småbåtshamn, en lockande badstrand och en pittoresk fyr.
Frukostbuffén innehåller både salt, sött och frukt. Prova även glasen i deras egna Gelateria! Här finns ingen restaurang, utan istället äter vi middagarna ute på byn på utvalda restauranger. Ett utmärkt tillfälle att avsmaka traktens specialiteter!
7 frukostar, 5 luncher och 6 middagar inkluderad
Middag
Vi flyger till Olbia på Sardiniens nordvästkust och åker transfer ner till vårt trevliga lilla hotell i kustbyn Santa Maria Navarrese, vårt hem den kommande veckan och utgångspunkt för vandringarna. Gemensam middag.
Frukost, lunch
5 km
70 m upp/ner
Efter en stärkande frukost hoppar vi in i jeeparna som tar oss upp till Plan e Murta. Den sista biten går på mindre vägar och det är spännande att närma sig naturen på detta sätt. Här väntar en vandring som försiktigt tar oss ner till havet och den gömda stranden Cala Sisine. Hit kan man bara ta sig till fots eller med båt. Det är en av de mest dramatiskt belägna stränderna på Sardinien och givetvis njuter vi av ett välförtjänt bad i det ljumma vattnet.
Frukost, lunch, middag
6 km
180 m upp / 170 m ner
Vi börjar med att bekanta oss med de närmaste omgivningarna. Vi vandrar norrut genom byn och ut längs kusten. Med det blåturkosa havet på ena sidan och mäktiga berg på andra sidan så går vi på fina stigar utan större höjdskillnader. Vi stannar så ofta vi vill för att njuta av utsikten. Målet är den anmärkningsvärda klippan Pedra Longa. Förr kallades den "Agugliastra" vilket betyder svärdfisk, och vi förstår varför när den vassa klippan tornar upp sig över havet!
Frukost, lunch, middag
3-5 km
100 m upp /ner
Återigen väntar en dag av äventyr när vi åker upp mot inlandet och den vackra lilla byn Triei. Här i området finns flera intressanta historiska platser som vi besöker. Med bilarna utforskar vi området och går kortare sträckor för att få uppleva naturen och kulturen från första parkett. Området är också känt för att odla öns egen druva Cannonau - ett gott rödvin som brukar falla de flesta i smaken. Vi besöker en vingård där vi får prova av vinet tillsammans med en lättare lunch.
Frukost, middag
Santa Maria Navaresse är en hemtrevlig liten by där allt är småskaligt och ligger nära. Idag ges tillfälle att känna sig som en lokalbo: strosa genom gatorna, kika in i bakgårdarna, stanna till för världens bästa kaffe (det italienska) och lika världsbästa glass (den lena gelato). Och missa inte ett bad från den fina stranden!
Frukost, lunch, middag
Idag åker vi inåt landet mot Baunei där vi sedan tar den gamla landvägen som vindlar vackert neråt Santa Maria Navarrese och det skimrande blå i horisonten. Vi gör en skön vandring ner mot vår by. På vägen stannar vi för en läcker picknick med utsikt.
Frukost, lunch, middag
5 km
100 m upp/ner
Vi tar jeeparna upp till Golgo-platån, sedan urminnes tider hem för fåraherdar och fortfarande enda vägen in i Supramontes vildmark. Med våra outtröttliga fordon tar vi oss nära till allt som området har att erbjuda. Vi gör en fin rundvandring och avrundar med en läcker lunch hos en familj av äkta, sardiska fåraherdar!
Frukost
Utcheckning och farväl till ett av Medelhavets mest välbevarade naturområden och urgamla kulturer.
Sardinien är Medelhavets största ö. Den är inte fullt så bergig som grannön Korsika men mycket naturskön. Med bara 1,6 miljoner invånare är det en orörd och naturnära upplevelse som väntar besökaren. Sardinien är speciellt känt för sina glesbefolkade högplatåer och djupa dalar där får strövar, och för att ha några av Medelhavets finaste sandstränder med kristallklart vatten.
Den bästa vandringen hittar vi i Supramonte, som utgör en del av nationalparken Gennargentu (ett av Europas mest glesbefolkade områden). Detta 350 km2 stora bergsmassiv ligger på mitten av öns östra sida och består av kalksten. Det utgörs av bergiga högplatåer med en medelhöjd på 900 möh, djupa raviner, brant kust och till stora delar orörd natur. Kusten, den 50 km långa Orosei-bukten, saknar helt vägar och bebyggelse sånär som på lilla Cala Gonone i dess norra ände.
Vår svenska guide följer med på hela resan och leder vandringarna. Naturen där vi går är inte så tillrättalagd och vi får ibland åka jeep en bit till leden. Vi har valt ut de lättare vandringarna i området. Man ska dock vara beredd på att underlaget är ojämnt och stenigt till karaktären. Ordentliga skor krävs och stavar är skönt att ha för den som gillar att vandra med det. Vi tar det lugnt och stannar ofta för vila, vatten och insupande av naturens skönhet.
Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick. Varje deltagare medtar sitt eget vatten.
Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Olbia eller Cagliari, beroende på avresedatum. Vi har sedan cirka 2,5-3 timmars transfer till Santa Maria Navarrese.
Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Olbia, Alghero eller Cagliari. Det är svårt att lösa egen transfer på Sardinien utan taxi eller hyrbil. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss).