Middag
Välkommen till Italiens sköna land! Vi landar i Rom och åker norrut genom landskapet Lazio, både romarnas och etruskernas vagga, till Bolsenasjön. Sjön är Europas största vulkansjö och perfekt rund. Visst lockar den till ett bad före middag.
Nyhet Längs Via Francigena genom Lazio, Umbrien & Toscana
På denna sinnliga vandringsresa i centrala Italien rör vi oss genom regionerna Lazio, Umbrien och Toscana – eller enkelt uttryckt i etruskernas gamla rike. Området är stöpt i spännande historia och vår röda tråd blir pilgrimsleden Via Francigena, som vi går flera delar av. Första delen av veckan bor vi vid vackra och badvänliga Bolsenasjön, Europas största vulkansjö. Idag smyckas den av bedårande kullar med oliver och vin som ser ut precis som det ska i Italien.
Vi vandrar till sevärda byar och städer som Orvieto och Bagnoregio, den döende staden som verkar hämtad ur en fantasyfilm. Sista delen av veckan slår vi läger i Montalcino som är centrum för tillverkningen av ett av Italiens främsta viner, Brunello. Här vankas det mer vandring och lite extra god mat och gott vin. En upptäckarresa till fots!
Två vinprovningar
Endast soloresenärer
Lägre enkelrumstillägg
Lediga platser
Från: Stockholm
Med: Eja Robertsson
Vårt familjedrivna hotell ligger vackert beläget vid Bolsenasjön, alldeles framför en fin liten sandstrand som lockar till stilla simturer. Strandpromenaden går utanför och Bolsenas charmiga gamla bykärna ligger 20 minuters promenad bort. Hotellet har trädgård, två pooler, frukostbuffé och restaurang med bordsservering. Rummen är modernt och fräscht inredda och har egna badrum, luftkonditionering, wi-fi, kassaskåp, minibar, telefon och TV.
Montalcino tronar på en kulle omgiven av en medeltida ringmur och det är här, med bykärnan på ena sidan och de maffiga utsikterna på den andra, som vårt omtyckta hotell ligger. Huset stammar från 1700-talet och har varsamt byggts om till hotell med respekt för den toskanska stilen: lite lantlig och rustik och ack så mysig. På utsidan, med utsikt över dalarna Orcia och Arbia, finns en trivsam trädgård och en pool där man gärna njuter efter dagens utflykter. Hotellet serverar frukost medan stadens hela utbud av högklassiga restauranger ligger i närheten.
Rummen har egna badrum, luftkonditionering och värme, minibar, hårtork, satellit-TV, kassaskåp och Wi-Fi.
7 frukostar, 5 luncher och 5 middagar inkluderad
Middag
Välkommen till Italiens sköna land! Vi landar i Rom och åker norrut genom landskapet Lazio, både romarnas och etruskernas vagga, till Bolsenasjön. Sjön är Europas största vulkansjö och perfekt rund. Visst lockar den till ett bad före middag.
Frukost, lunch, middag
4 timmar
ca 10 km
Efter frukost startar vår första vandring utanför dörren. Vi följer pilgrimsleden Via Francigena norrut och passerar Bolsenas suggestiva befästa stad. Snirkliga gränder, intressanta utsmyckningar och fina vyer över sjön med omnejd vankas. Vi går sedan längs fina stigar och grusvägar som trampats upp av pilgrimer i århundraden. Vägen genom den gamla vulkankratern kantas av olivlundar och skogsdungar som föga minner om den dramatiska geologiska historien. I San Lorenzo Nuovo avrundar vi med fika eller dryck vid stadens åttakantiga torg.
Frukost, lunch, middag
5 timmar
16,5 km
Idag vandrar vi istället Via Francigena söderut, genom svalkande skog och allt större utsikter över sjön. Vi tar picknick i det gröna strax innan Montefiascone. Till After Walken väljer man med fördel ett immande glas av byns kända vin Est! Est! Est!
Vinets historia berättar om den tysk-romerske kejsaren Henrik V, som år 1111 på väg mot kröningen i Rom föregicks av den något törstige biskopen Defuk. Biskopens tjänare fick i uppdrag att provsmaka vinet i alla källare de passerade och skriva "Est" (det finns) på dörren där det var bra. I Montefiascone fann de ett vin av sådan kvalitet att tjänaren skrev ordet tre gånger!
Frukost, lunch
Vår tredje vandring i Bolsenasjöns omnejder går till ett under av möte mellan människa och natur. Civita di Bagnoregio är byggd på en klippa som sakta vittrar och ibland kallas för den döende staden. Vyn när vi närmar oss skulle passa bra i en fantasyfilm: staden balanserar på en ö omgiven av branta raviner. Den enda vägen in går längs gångbron. Vi utforskar sedan de mest pittoreska gränder och torg man kan tänka sig. Vi bänkar oss sedan för lunch på en trevlig osteria (värdshus) innan vi återvänder till Bolsena för lite avkoppling. Sista kvällen lämnar vi fri för egna utflykter i restaurangutbudet.
Frukost, middag
1 timme
4 km
80 m upp/ner
Ta gärna ett sista morgondopp i sjön innan vi checkar ut och beger oss in i grannlandskapet Umbrien, Italiens gröna hjärta. Vi besöker Orvieto, en fantastiskt vacker liten stad på en högplatå med branta sidor. Vi går en liten stadsvandring och har sedan fritid för strosande och lunch på egen hand.
Vi fortsätter sedan resan till Toscana och Montalcino, där vi checkar in på vårt familjeägda hotell med pool. Den som vill gå lite mer kan göra en kort eftermiddagsvandring runt Montalcinos urgamla stadsmurar för att reta aptiten och kika in i bakgårdarna. Utsikten över kullarna är poetisk. Vi sätter oss sedan till bords på en av byns omtyckta restauranger. Montalcino är centrum för vinodlingen och finvinet Brunello.
Frukost, lunch
3 timmar
11 km
150 m upp, 400 m ner
Efter en god frukost går vi längs en klassisk led utför mot klostret Sant’Antimo. Vi äter picknick med vin i de vackra omgivningarna och beundrar den fransk-romanska kyrkan som tillhör det ännu aktiva klostret. Här ljuder den gregorianska sångbönen. Vi fortsätter sedan till vingården Piccolómini för en guidad tur med provsmakning av flera viner, däribland deras maffiga Brunello.
Buss tillbaka till Montalcino och middag på egen hand i byn. Passa på att utforska Montalcinos många gränder, delikatessbutiker och enotek. Varför inte ta ett gott glas vin på Fiaschetterian, grundad 1888 av signor Santi, Brunellons fader?
Frukost, lunch, middag
4 timmar
11 km
300 m upp/ner
Dagens fina vandring börjar i Pienza, påve Pius II's idealstad. Byn är också känd för Italiens kanske bästa Pecorino (fårost), som vi förstås smakar på till picknicken. Vi vandrar sedan genom den måleriska dalen till Montepulciano, en välbevarad och levande medeltidsstad. Anrika Ercolani tillverkar vin mitt i byn och bjuder oss på traktens stolthet: Nobile di Montepulciano. Här sitter det också fint med en kopp espresso eller en krämig glass innan vi återvänder till Montalcino. Avskedsmiddag med vinmeny på en av Montalcinos främsta restauranger.
Frukost
Vi njuter frukost och kanske ett dopp i poolen innan vi återvänder hem efter en njutningsfylld vandringsvecka.
Vi rör oss mellan regionerna Lazio, Umbrien och Toscana, i det som en gång var etruskernas rike och idag går under namnet Tuscia. Området präglas av mjuka kullar med skogsdungar, vin- och olivlundar och en enorm rikedom av besöksvärda medeltidsbyar. Historien är ständigt närvarande, inte minst när vi går längs pilgrimsleden Via Francigena. Leden börjar i engelska Canterbury, korsar Alperna och slutar i Rom (en fortsättning finns till Santa Maria Leuca längst ner i Apulien). Bolsena-sjön är Europas största vulkansjö och perfekt rund. Sjön är badbar och lär ha mycket rent vatten.
Montalcino ligger i södra Toscana i området som kallas Le Crete Senesi, Sienas kullar. Den vackert befästa byn fylls idag av mat- och vinälskare från hela världen men ruvar på ett stormigt förflutet. Man var länge Sienas sista utpost mot Rom. Byns stolthet Brunello sägs vara en av de tre juvelerna i Italiens vinkrona. De andra två är Barolo (från Piemonte) och Amarone (från Veneto, norr om Verona). Vinet görs på den i Toscana så vanliga Sangiovese-druvan men får just här en speciell karaktär som gör det till ett stort vin. I trakten görs också Rosso di Montalcino (av yngre vinstockar och med kortare lagring) samt det vita Moscadello di Montalcino.
Vi går i liten grupp med svensk guide. Tempot är lugnt och vi stannar för att pausa, beundra utsikten och höra vår guide berätta om trakten. Vandringen sker företrädelsevis på lättgångna stigar och grusvägar. Flera delar följer den historiska pilgrimsleden Via Francigena eller går längs historiska varianter av den.
Luncherna äts omväxlande på trivsamma serveringar och som picknick, där vi avnjuter traktens läckerheter i det gröna. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.
Middagarna äts på hotellet i Bolsena och på utvalda restauranger i Montalcino.
Vi flyger till Rom Fiumicino och har drygt två timmars transfer till Bolsena. Returtransfern från Montalcino tar cirka tre timmar.
Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Rom. Man kan sedan åka tåg till Montefiascone och därifrån ta en 20 minuters taxiresa till Bolsena. På hemresan tar man 15 minuter taxi från Montalcino till Torrenieri och därifrån tåg till Rom. Tågtider: www.trenitalia.com.
Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).